Monday, December 28, 2009

Sunday, December 27, 2009

jadi.penanggah

wah, rasanya dah lama btol aku tak jadi penanggah ni...

mana taknya, di zaman moden di, di ibukota Kuala Lumpur ini, rasanya dah kurang sangat acara memasak beramai2 diadakan atau rewang sebelum majlis kenduri kahwin diadakan.... yg biasa kita nampak, catering.... upah satu syarikat yg mmg khusus dalam bidang masak2 utk kenduri kahwin ni... bak kata orang kota "senang... tak yah nyusahkan orang lain..." ye la tu...

tapi, lain lak jadinya di BTP3 tempat aku tinggal ni.. salah sorang jiran kami, Haji Din Madu akan melangsungkan majlis kenduri perkahwinan anak perempuannya pada 26 Dec 2009 ini.... alih2 sekumpulan ahli2 surau dan penduduk bersetuju utk membantu beliau gotong royong atau rewang memasak beramai2, basuh pinggan, buat air, dan penanggah sekali.. best ni... mmg best

apalagi, aku yg mmg dah lama menantikan aktiviti2 begini, tros mengjoinkan diri.. kena jadi tukang basuh pinggan.. best best... susah nak cakap perasaan seronok tu, sekadar gambar utk dikongsi bersama

abe: "apesal la nkorang gosok periuk ni kat tepi je.. ni hitam kat tengah ni sapa nak gosok.."
geng cuci pinggan: "haaa, tu kami bagi kat pengantin lelaki yg buat"


"isk, ni apa yg nak kena buat ni... aku bukan tahu pun... dah siap ke blom nie..?"


ni dia geng cuci pinggang yg efisien giler.. sampaikan cuci pinggan ni tak rasa penat pun...cayalah


Amin: "haaaa, ni cara senang nak basuh beras.. tak yah keluarkan.. cucuk2 plastik tu dengan garpu bior banyak lubang.. lepas tu lalukan air dan gaulkan... air akan otomatik keluar dari lubang2 tadi... tak ke senang.."


macam biasa, otai2 melepak sambil memerhatikan anak2 buah buat kerja


sekitar majlis yg meriah


Nizam: "nasi ni, cepat tul habisnya.. kasi can la aku rehat jap..."


Abg Zul: "hah, apa lagi nak masak ni... masak nasi dah, rendang daging dah, kurma ayam dah, sambal sotong dah.. jangan nkorang suruh aku masak meggie atas api besar ni dah laa... "


Syukri: "nko ni Fauzy, lambat tul nyabun pinggan tu.. cepat la sket... kok ye pun.."


haaa tu la, tadi eksen tanya apa nak masak, kan dah kena masak bubur pulut hitam lak...


suasana semakin meriah dengan ketibaan pengantin...


ngam2 habis je, hujan turun mencurah2... kami tak bagi pengantin tidur, sebaliknya, pengantin lelaki kena basuh dua buah periuk besar petang tu.. yahoooooooooooo

Friday, December 25, 2009

25.December

25 Dec... hari lahir Bonda tercinta

setiap tahun, satu dia cuti, tiap kali hari lahir ibuKU tiba..
muahahahaaa.. memang la, sama tarikh dengan Christmas. mmg la akan satu dunia cuti..
apepun, Selamat Hari Lahir Mak... sayang mak...

nak tunjuk gambar, Mak marah, sebab rata2 tak pakai tudung.. nanti la, aku ambilkan gambar Mak aku pakai tudung, baru OK..

birthday cake.. wife aku yg buat ni.. rajin tul


yang paling suka, dah tentula, anak2 aku ni...

Iman dengan senyuman deCaprio nya


Arif lak, tak habis2 nak jadi Terminator... "tembak kang... aaaaa"


dan Aisyah, cam biasa, senyum je... banyak membantu wife aku kat dapur nie... cuma kadang2 tu terlajak gak.... jawabnya "rotaaannnnnn"....


dan mlm tu, aku shoot gambar nie... sama je corak tidurnya bebudak nie.. lepas kepenatan bermain dengan Neneknya pada siang tadi


muahahahaaaaaa, macam-macam

Thursday, December 17, 2009

Selamat.Menyambut.Tahun.Baru.1431Hijrah

Alhamdulillah, hanya tinggal beberapa minit je lagi utk masuk ke Tahun Baru 1431 Hijrah. Sejak balik dari memunaikan ibadah Haji Khamis lepas, aKU banyak menghabiskan masa bersama keluarga. Entahla.. Mungkin dah dapat hidayah kot.

dan hari ni, hari terakhir utk tahun Hijrah 1430. blom terlambat utk aKU menguchapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1431 kepada semua Muslimin dan Muslimat, sahabat2 Islam diluar sana.

dan jangan lupa baca doa Akhir Tahun ni sebelum masuk waktu Maghrib hari ni ya




nota: image dipetik dari laman web ohislam.com

Tuesday, December 15, 2009

Alhamdulillah.dah.sampai.Malaysia

Alhamdulillah, tepat jam 10:38 pagi waktu Kuala Lumpur, pesawat MAS MH151 selamat mendarat di Lapangan Terbang KLIA. Syukur rasanya semua urusan balik ke tanahair berjalan dengan lancar dan sempurna...

Tengok je la wajah2 ceria dari dalam kapalterbang sejurus sebelum berlepas dari Lapangan Terbang Jeddah.



dan seorang Jemaah Haji dari Thailand telah kembalik kerahmatullah akibat sesak nafas dalam kapalterbang sewaktu hanya tinggal 2 jam je lagi nak sampai KLIA

Al-Fatihah.. suasana sedikit kecoh nak cari Doktor dalam kapalterbang..

Wednesday, December 9, 2009

mlm.ni.balik.dah

Alhamdulillah

mlm ni aKU dan Kamal bersama 26 lagi jemaah Malaysia yg lain akan berangkat pulang ke Malaysia dari Lapangan Terbang Jeddah

la ni aKU dan jemaah lain ditempatkan di Hotel Grand Plaza, Jeddah utk menanti waktu berlepas.. Flight kami, MAS MH151, dijangka bertolak dari Jeddah jam 9:00mlm dan dijangka tiba di KLIA, Insya-Allah jam 10:50am esok, Khamis, 10 Dec 2009.

semalam, jam 3:28ptg kami bertolak dari Hotel Sevilla Barakah, selepas Tawaf Wada', Tawaf Selamat Tinggal yg wajib dikerjakan oleh setiap jemaah Haji yg akan bertolak balik... ada rules sket... Tawaf di sesuai dilakukan dalam 4 jam sebelum bertolak balik.... dalam 4 jam tu, tros ke Masjidil Haram, menunaikan Tawaf Wada' 7 pusingan, bersembahyang sunat Tawaf sesudah habis Tawaf, melihat Ka'abah buat kali terakhir dan bila dah puas tengok, tros berjalan keluar dari Masjid tanpa perlu menoleh atau berpaling balik melihat Ka'abah.. dan tros berjalan balik ke Hotel.. tak boleh beli apa2 dah, tak boleh ambil gambar sangat2 dah... tak boleh balik ke bilik tidur dah.. cumanya boleh makan di Hotel, boleh buang air kecil dan besar di Hotel dan boleh bersembahyang fardu di kawasan selain dari Masjidil Haram...

kemudian kami akan menunggu di lobi Hotel sehingga Bas datang utk membawa kami ke Jeddah utk bermalam sehari sebelum waktu berlepas...

isk, sedih rasanya... sebelum tu, aKU dengar kata2 dan cerita2 Jemaah yg mengatakan sedih dan menangis bila sedang melakukan Tawaf Wada' tersebut... aKU senyum sahaja.. tapi bila aKU melakukan Tawaf Wada' tersebut, mmg mengalir air mata, bila kenangkan yg ntah bila aKU akan berkesempatan datang ke Rumah Allah ini lagi...

"Ya Allah... Selamatkanlah kami, kurniakanlah kami afiat dan keuntungan begitu juga kepada hamba-hamba Engkau yg menziarahi Baitullah dengan mengerjakan fardhu haji, mereka yg berjihad, mereka yg musafir juga mereka yg bermukim, sama ada musafir melalui daratan atau ruang udara dimana mereka ini terdiri dari umat Saidina Muhammad s.a.w seluruhnya

Ya Allah... Ya Tuhan kami... Janganlah Engkau jadikan hari ini sebagai hari yg penghabisan bagi aku menziarahi Baitullah.. Ya Allah Ya Tuhanku, cucurilah rahmat-MU ke atasku dengan memberi petunjuk kepadaku. Aku akan meninggalkan segala larangan-MU selama hayatku. Kasihanilah aku dengan tidak memberatkan perkara yg tidak menyenangkan aku. Berikanlah kepadaku sebaik pandangan supaya dapat aku kerjalan segala pekerjaan yg mendapat keredhaan-MU.."

Amin ya Rabbal Alamin...

sedikit gambar2 Masjidil Haram waktu mlm dari sebelah yg biasa aku lalui









Hotel Dar Al-Tawhid.. Hotel yg paling dekat dengan Masjidil Haram.. terletak betul2 depan pintu masuk Utama Masjidil Haram.. tapi sewa biliknya semalam boleh terkeluar biji mata ikan sembilang


Hotel yg sebelah sana tu pula ialah Zam Zam.. kedua dekat dengan Masjidil Haram...




ni suasana selepas sembahyang Isya'.. Jemaah kebanyakannya akan duduk2 sambil berborak sebelum balik ke tempat penginapan memasing.. ramai kan










ni pula dari atas bukit lalu aKU jalan kaki ke Masjid tiap2 hari tiap2 waktu..


haaaaaaaaaa, ni lak air malta nama Moussy.. perisa Staberi.. ada perisa epal dan perisa klasik.. air ni poplar utk yg sakit2 tekak atau gatal2 tekak nak batul tu.. aku mmg fav air ni kat sini.. sebotol, 3 Rial Halal


alamak, sedih lak rasanya... ni pagi sebelum menunaikan Tawaf Wada'KU


Kamal, cam biasa laa.. senyum je...


kejap je dah nak balik dah...

bila sampai Jeddah, tgk bilik Hotel... waaaaaaaaaaaa

Kamal sempat berdoa tanda kesyukuran selepas menunaikan sembahyang asar


lepas tu, apalagos, landiiinnggg timeeeee.. sementara menunggu waktu makan malam


Jalil pun sempat menunaikan ibadah sembahyang asarnya.. aKU dah selesai dah sebelum ni


antara Petugas Tabung Haji Travel yg rajin dan peramah


dan aKU cam biasa laa.. lepas makan mlm, pekena rokok dengan Pakcik Aloq Staq jap diluar hotel.. sejuk mlm nie.. 19 darjah celcius


pagi esoknya, depan Hotel.. lagi sejuk, 17 darjah celcius je... ada lak GMC nie.. kat Saudi ni, keta SUV GMC ni fav.. ada dua jenis.. satu yg ni, 4.7 ltr, dan satu lagi yg lagi besar, 6.5ltr... giler besar keta nie


Tengok2 tepi jalan hotel, ada McDonald... ahhh, esok nak balik dah..


Suasana pagi depan Hotel... kami tinggal di kawasan Saudi Business Center... keta laju2...




Tengahari tu, aKU dan Kamal beserta geng Tabung Haji Travel pi makan kat luar laaa.. makan masakan Thailand lak.. belasah je laaa


ni aKU nyer


dan bila tgk gambar nie, teringat waktu mula2 sampai Jeddah ni dulu... alih2 dah nak balik dah... seribu kenangan... kenangan menunaikan ibadah Haji, Rukun Islam yg ke-5


Alhamdulillah Syukur

aKU.kena.bayar.cash.lagi

mmmmmm

hari tu aKU balik dari Masjid lepas sembahyang Asar
sesampai je depan Hotel, tros nyalakan rokok

"isap sebatang jap laaa, penat nie..." bisik hatiKU

sedutan pertama mmg best... terasa hilang penat berjalan kaki sejauh 650m ke Masjid tadi... sambil2 hisap roko, aKU memerhatikan jemaah haji dari pelbagai negara yg juga balik dari Masjid lalu depan Hotel yg aKU tinggal nie...

tiba-tiba lalu seorang jemaah muslimah Iran atau Maghribi atau Turkey yg bg aKU mmg jelita laaa depan aKU... terserlah keayuannya... mula2 aKU pandang macam biasa.. tapi bila terpandang keayuannya tadi, aKU menoleh buat kali kedua utk melihatnya lagi... dan TIBA TIBA tu gak laaa... "aduuuiiiiii"... jerit aKU sambil menggosok2 bahagian atas kepala aKU... sakit beb... sebiji batu yg ntah dari langit macammna boleh jatuh atas kepala aKU...

dan tros aKU tersedar... astaghfirullah... sudah salah buat laaa.. pi tengok wanita tadi buat hape... astaghfirullah... mengucap mengucap...

tros aKU buang rokok tu dan masuk ke dalam Hotel sambil menggosok2 kepalaKU... pedih beb....

Sunday, December 6, 2009

dah.mula.balik.dah

Alhamdulillah

sejak 4 Dec lepas, dah 3 KT berlepas pulang ke Malaysia

antaranya:
KT7 pada 4 haribulan
KT11 pada 5 haribulan
KT15 pada 6 haribulan

sementara KT aku KT22C terpaksa digabungkan dgn KT22 yg hanya seramai 126 orang dan dipecahkan kepada 3 kumpulan.. Kumpulan pertama akan berlepas pada 7 haribulan, kumpulan ke dua pula pada 9 haribulan dan kumpulan ke tiga pada 14 haribulan.

Kenapa KT22 dipecahkan..? sebab kumpulan KT22 naik Commercial Airlines saja.. tak naik Saudi Air. makanya kami KT22 terpaksa tumpang Kapalterbang MAS yg ada seat kosong ni singgah Jeddah dan ambil kami.. Insya-Allah

aKU dijadualkan berlepas pulang pada 9 haribulan Dec 2009 jam 9 mlm gitu dan dijangkan tiba di KLIA pada 10 Dec 2009, dalam jam 1050 pagi.. Insya-Allah. Doakan semoga perjalanan balik KT22 ni berjalan dgn lancar laa.. Insya-Allah.

mmmmm bila dah nak balik, tros la teringatkan 3 permata hatiKU ni... Rinduuuuuuuuuuuu dah ni... aaaaaaaaaa

sapa lagi kalau bukan si Iman, Arif dan Aisyah nie


Dun wori.. Abah will be home sooonnnnnn

OK, nak citer lak pasal Hotel yg aku duduk nie..

Kiranya Pakej Delima utk Tabung Haji Travel ni, di Mekah, kami ditempatkan di Sevilla Barakah Hotel... OK la.. selesa... bilik lak ikut berapa kita bayar laa... cam Pakej Delima ni ada yg 5 orang sebilik dan 6 orang sebilik...

Kemudahan Alhamdulillah memuskan.. Dibantu oleh Petugas2 Tabung Haji Travel yg tak penat2 bekerja membantu memberikan yg terbaik kepada setiap Jemaah Haji bawah Pakej Delima ni...

Dan dalam banyak2 Pakej, Pakej Delima ni la yg paling bertuah.. mana taknya, do Hotel kami ni, ruang makannya besar.. 2 tingkat beb...

Ruang Makan tingkat atas atau G Floor


Ruang Makan tingkat bawah atau B1




di Tingkat G, ada kaunter pengeluaran, simpanan Tabung Haji... boleh simpan duit, keluar duit, bayar Dam, dan juga Qurban... Dam utk Haji Tamattuk ialah RM330.00 dan Qurban pula RM430.00... Dibantu oleh Petugas Kaunter yg manis2... mmmmmm


Lobi pun besar dan banyak tempat duduk utk berehat sambil layan TV LCD besar yg tayangkan Siaran TV Arab atau TV1.... juga ada WiFi yg disediakan, tapi bila dah ramai sgt login, jadi sehlow (slow) ya amat)...


Juga ada Kaunter Bagasi utk Makcik2 yg suka Shopping tak hengat tu.. tau2 barang dah banyak je.. haaa, belila kotak kat sini, dan pos balik Malaysia.. harga seKilogram ialah SR15... Air Zam Zam 10 liter bernilai SR120 pun ada dijual dan di hantar terus ke rumah kita...


Pejabat Pakej Delima pun ada...




Sudut Agama.. ada Ustaz dan Ustazah yg sedia menjawab segala kemusykilan Jemaah..


Papan Tanda Jadual, Berita Agama, Berita Malaysia dll


Ada juga Laundry Services yg disediakan.. 5 kilogram SR20... Bersih gak la diorang ni basuh.. janji sabar je time beratur nak hantar baju tu... bukan pasal service laundery ni lembab, tapi kerenah makcik2 yg tak sabar2 dan tak reti nak beratur nie.. terus je kedepan tak tunggu tunggu.. naib baik la makcik2.. eeeeeeeiiiii


Lift pun ada, sebab semua ada 18 tingkat... Lift dibahagi dua... sebelah Kanan, Lift utk Tingkat B1 sampai 10, dan Lift sebelah Kiri, utk 10 hingga 18.. makanya sapa2 nak ke tingkat 18, kena tukar Lift la kat tengah2 tingkat 10...

Bilik pun OK Alhamdulillah selesa laa.. walaupun terpaksa bersempit sket...


Dia punya selesa, asal Kamal landing je, confrirm tidur lena.. Haaa, tengok je Kamal nie tidur.. macam bayi tuuuuuuuuu.. siap ngorok lagi... he he he


Haaaaaaaa, dan ni pula, Anis, Hajah Kecik.. baru 9 tahun... Suka tul aKU tgk Anis nie... sebab anak aKU si Aisyah pun 9 tahun gak minggu lepas... asal bertembung je confirm aku tegur "Anisssss"... nanti dia nyorok belakang mak dia... he he he...


Nak tambah sket lagi, kat Mekah ni, masuk je time Sembahyang, semua kedai akan tutup dan Sembahyang dulu.. habis sembahyang baru sambung bisness.. Rasa2 nak kena tengking dgn Polis, jualla time sembahyang tu.. tak sapa berani


Kami lak, bila nak pergi sembahyang, dah macam ganas dah... amacam


Haaaaa, gaya seorang Saudagar Unta baru lepas makan...


Pakcik Mad: "isk nko ni Kamal, gelilah aku nko picit2 nie.."
Kamal: "ah Pakcik Mad, lepas keluar Bilik Barakah ni, bertenaga aje..."


Zawal dah nak balik dah.. tgh tunggu bas.. lepas buat Tawaf Wada'..... Tengah2 tu sapa lagi.. Ashraf laaa....


Tu je dulu...